Vanliga frågor och svar
Viktigt att veta om du fått sommarjobb:
- Se till att få ett anställningsbevis. Det är ett papper där det står vad för sorts anställning du har, vilka dina arbetstider och arbetsuppgifter är, din lön och hur lång tidsperiod det gäller. Se upp för "anställning vid behov", som egentligen saknar innehåll.
- Schysst lön. Ring LS och kolla vad andra i samma yrke får. Semesterersättning ska alla som jobbar ha. Den brukar vara 13 procent av lönen. Säger arbetsgivaren att ersättning ingår i lönen, ska det stå i anställningsbeviset.
- Övertidsersättning. Se till att din arbetstid står i anställningsbeviset, allt utöver 40 timmar i veckan är övertid. Arbetstiden är reglerad i lag. För unga finns speciella bestämmelser. Är du under 15 får du inte jobba efter klockan sju på kvällen. Är du under 18 måste du sluta jobba senast klockan elva på kvällen, och du får inte arbeta övertid överhuvudtaget.
- Det är bra att undvika svartjobb, om det går. Inte nog med att du inte är försäkrad om det skulle hända en olycka på arbetsplatsen, dessutom riskerar du att bli återbetalningsskyldig skatt till staten om arbetsköparen åker dit. Har du inget val, är det bra att vara organiserad ifall du skulle råka ut för trubbel.
- Anmäl till försäkringskassan att du fått ett jobb. Det är nämligen de som betalar ut sjukersättning om du är sjuk mer än fjorton dagar i sträck, och då måste ha rätt uppgifter om din inkomst.
- Tjänstgöringsintyg: När du slutar på jobbet, se till att få ett intyg på vad du gjort så du kan använda det när du söker jobb i framtiden
- Om något strular, kontakta din fackförening! Det är inte okej att du ska bli illa behandlad bara för att du är ung! Du förtjänar att bli bemött med samma respekt som en vuxen! Sommarjobb är lika mycket jobb som alla andra jobb!
Är det inte stöld att ta från sin arbetsplats?
När du sommarjobbar så är du en tillgång för arbetsköparen. Du är billig arbetskraft, för att prata i klarspråk; Du gör ofta mycket skitjobb för jävligt lite pengar. Du är alltså rena guldgruvan för företagsägaren. Det är väldigt vanligt att ungdomar får sommarjobb hos kommunen, du får väldigt tunga, tråkiga och slitsamma arbetsuppgifter, för väldigt lite pengar. Om du tänker efter, är verkligen allt ditt slitande värt, vi säger, 25-35 kr i timmen? Om du verkligen tänker
efter, är ditt slit verkligen värt 25-35 kronori timmen? Nej, såklart är det inte det. Du är enkel att utnyttja,
och självklart är det inte stöld att dryga ut skitlönen lite extra. Om du känner att din arbetsinsats är värd mer än den lilla pissiga ersättningen du får, så har du all rätt att ta saker från företaget, som du behöver. Spara in på toalettpappers-inköpen en hel månad genom att ta toalettpapper från jobbet, vipps så har pengarna fått ett helt annat
värde för dig.
Det är inte du som snor från jobbet, det är jobbet som snor från dig. När dom kan få in maximal vinst, men betala ut väldigt lite av vinsten till dig, så är det dom som går plus (dvs dom skapar profit) och du inte får ut lika mycket av kakan som du hade fått om du var fastanställd, t.ex.
Att sova på jobbet är väl ändå fel!?
Jobbar du inom vården och tar hand om gamlingar så kanske det inte är någon idé att lägga dig och sova när du borde jobba. Men har du ingenting att göra så varför ska inte du få ta dig en tupplur? Du behöver inte vara redo för nya arbetsuppgifter och sitta och vänta, när det inte finns någonting vettigt att göra.
Men om jag lägger mig och latar mig, får inte mina arbetskamrater massor av nya arbetsuppgifter då, och blir ännu mer stressade?
Du ska självklart inte sova eller lata dig på jobbet om det kan drabba dina arbetskamrater! Kampen ska inte vara individuell, utan kollektiv. Det betyder att du inte ska gå ifrån arbetet och spela spel på mobilen eller vila, och låta dina arbetskamrater ta över dina arbetsuppgifter, utan att ni alla tillsammans går ifrån jobbet och spelar eller fikar extra länge ihop.
Men om jag håller på såhär så kommer jag ju aldrig få ett jobb!
Rätt och fel. Du kommer kanske inte få jobba vidare på ditt jobb hur du än gör, för väldigt många företag utnyttjar det faktum att man kan anställa ungdomar som inte har så jättebra koll alltid på sina rättigheter. Man anställer i perioder, timanställer och har som praktikanter. På så vis är du ganska chanslös mot företaget, inte nog med att du inte får ut en anständig lön, du kan bli sparkad ganska omgående och inte alltid med en anledning! Så varför ska du då jobba som om det gällde ditt liv?
Men om man är missnöjd med sitt jobb, varför snackar man inte bara med facket?
Självklart ska man inte vända facket ryggen! Facket är skapat av arbetarklassen för att försvara sina intressen, utan facket hade vi idag inte haft bland annat åtta timmars arbetsdag och det sociala skyddsnät som faktiskt existerar idag. Det är vi arbetare som tvingat till oss skyddsnätet via fackförbundet. Vi har inte fått något gratis.
Men man ska inte alltid räkna med att få hjälp, speciellt inte om man inte är medlem i ett fackförbund. Den kollektiva styrkan som finns i ett fack är mycket slagkraftigare och mäktigare än att man står där själv mot företaget. Många
sommarjobbare tycker att "Jag ska ju bara jobba under sommaren, varför ska jag betala massor i fackavgift då för? Verkar ju bara jobbigt" ja, och det är då man kan ha som alternativ att organisera sig självständigt med sina arbetskamrater, istället för att bara jobba och göra som arbetsledarna och cheferna vill. Ett fackförbund som tar strid för sina medlemmar
är SAC, där du får säga till om allt, och bestämma allt, som rör din situation.